Dolina Neretve

Delta Neretve je dolina na jugu hrvatske u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te ju na svom ušću formira rijeka Neretva. Omeđena je ograncima dinarskih planina, a pružajući se paralelno sa planinskim masivima ne presijeca ih.

Od prvog trenutka kad ugledate Neretvansku dolinu bit ćete zadivljeni. Stoga ju posjetite, uživajte u prekrasnom krajoliku i vizurama te budite dio prirodne ljepote koju obasjavaju zrake sunca i zlatno narančaste neretvanske mandarine!

Neretvanska dolina prebogata je plodnim tlom koje je nastalo dugotrajnom sedimentacijom. Ta, nekada močvara, ispresijecana brojnim kanalima i kanalićima kojima se plovilo u tradicijskim plovilima, trupicima i lađama, stoljećima je hranila svoje stanovništvo.

Sinergija bogatog tla i stalnog dotoka svježe morske vode, stvorila je ovo plodno područje koje je neretvanski čovjek, svojim trudom i znanjem iskoristio na najbolji mogući način – stvorio je prostranu, jedinstvenu dolinu u kojoj cijelu jesen zriju sočne mandarine, kraljice agruma, te limuni, klementine, kivi, kaki, naranče, šipak, masline i dr. U berbi mandarina sudjeluju svi, a žele li, i turisti se mogu pridružiti i pomoći te su sve češći putnici koji sudjeluju u ovom jedinstvenom iskustvenom događaju berbe.

Rijeka Neretva i njezina jedinstvena delta sa stotinama rukavaca milijunima godina stanište je jegulje. Iz drvenih lađa u kojima su stari Neretljani plovili i živjeli, ali i s obala rijeke, lovili su jegulje na načine koji su slični i danas. Neretvanski ribari love jegulju vršama, mrežama, potegačama, parangalima, odmetima i snopićima granja, u koje jegulje zavuku svoje zmijasto tijelo i zapletu se u pruće. Te stare ribolovne tehnike za lov, ali i recepture za pripremu jegulje, usklađene su sa sredozemnom tradicijom.

Procjenjuje se da u dolini ima 1.4 milijuna stabala mandarina koji svake godine daju preko 60 000 tona plodova. U berbi mandarina sudjeluju svi, a žele li, i turisti se mogu pridružiti i pomoći.

Široka delta ove rijeke je još uvijek neotkrivena i skrivena. Njene močvare i lagune utočište su divljih životinja i mnogobrojnih ptica, a vodomari, oštrigari, čaplje i ždralovi, između ostalih, žive u skladu u osami čudesno lijepe prirode. Poznat je i  podatak da ptičjih vrsta u dolini Neretvi ima čak 310, od kojih je 115 ptica gnjezderica.